Ukrajina: Predseda parlamentu rezignoval, polícia zasahovala proti demonštrantom

04.07.2012 Celý región

Kyjev 4. júla (TASR) - Ukrajinská polícia zasiahla dnes slzotvorným plynom proti demonštrácii približne 1000 ľudí, ktorí v centre Kyjeva prišli vyjadriť svoj nesúhlas s prijatím zákona o zavedení ruštiny ako oficiálneho jazyka v ruskojazyčných oblastiach Ukrajiny.

Polícia sa podľa agentúry Reuters snažila demonštrantov vytlačiť spred budovy, kde sa prezident Viktor Janukovyč pripravoval na tlačovú konferenciu o skončených majstrovstvách Európy vo futbale. Podľa agentúry Interfax Janukovyč na poslednú chvíľu tlačovú konferenciu zrušil.

Namiesto toho zvolal mimoriadne rokovanie s predsedom parlamentu Volodymyrom Lytvynom, ktorý na začiatku dnešnej schôdze parlamentu predložil poslancom svoju rezignáciu. Rovnako tak urobil jeho podpredseda Mykola Tomenko. Lytvyn, ktorý sa cíti hlasovaním o zákone oklamaný, vyzval poslancov, aby podporili jeho rezignáciu.

Zákon nemôže nadobudnúť účinnosť skôr, ako ho podpíše predseda parlamentu a prezident.

Prozápadní opoziční poslanci, ktorí s pozdvihnutím právneho postavenia ruského jazyka nesúhlasia, označili zákon za propagačnú akciu, ktorá má zachrániť klesajúcu podporu Janukovyča pred októbrovými parlamentnými voľbami.

Prezidenta podporuje najmä rusky hovoriaca východná časť krajiny.

Od utorka večera po prijatí zákona demonštrovali v Kyjeve stovky ľudí.

Predchádzajúce hlasovanie o tomto zákone v parlamente vyvolalo bitku medzi jeho stúpencami a odporcami, po ktorej museli jedného poslanca hospitalizovať.
 

Vyberte región